İskele Kasabası Forum ® - İskelelilerin Paylaşım Ve Kaynaşım Mekanı

Tam Versiyon: Balikesİr Adinin Kökeni
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Balıkesir dolaylarında ilk defa adı geçen şehir Agiros (Achiraus)’dur. Daha sonraları İmparator Hadrianus burada bir şato yaptırmış, Paleo diye şöhret kazandırmıştır. Sonradan burada kurulan şehre, bu isimden bozma olarak “Balıkesir” dendiği bir çok tarihçilerce kabul edilir.
Bir söylentiye göre de bu havalinin bal’ı kesir(çok) olduğundan burada kurulan şehre “Balı-kesir” denmiştir.
Balıkesir adının, bölgeyi zapteden İranlı Devlet adamlarından Balı- Kisra’nın adından geldiği veya Polikayseros’ dan bozma olduğunu söyleyenler de vardır.
Bazı tarih ve coğrafya kitaplarında Balıkesir’in yerinde “Balak Hisar” veya “Balık Hisar” yazılır. Türklerin Orta Asya’nın bir hatırası olarak, burada kurulan şehre Balık Hisar (Hisar Şehri) demiş olmaları akla gelebilir Fakat bunu ispat etmek mümkün değildir.
İbni Batuta ve diğer arap kaynaklarına göre , Balıkesir şehri Karesi Bey tarafından kuruldu.
Karesi Vilayeti, 2.Meşrutiyetin ilanına müteakip, müstakil mutasarrıflık haline getirildi. 1923 yılında, bir kanunla Karesi deyimi kaldırılarak “Balıkesir” sözü aynı zamanda Vilayetin de adı oldu

BALIKESİR GÜZELSİN

BİR KIYIDA MARMARA BİR KIYIDA EGE VAR
YEŞİL,MAVİ İÇİÇE TARİH YÜKLÜ BİR DİYAR
KARESİ BEY YURDUNDA HEM EBED,HEM EZELSİN
BAŞKA YERDE EŞİN YOK BALIKESİR GÜZELSİN

PAMUKÇU'NUN BENGİSİ KURTDERE DİZ VURUR
KUŞ CENNETİN,KAYMAKLIN KOLANYAN BÜYÜK GURUR
KAPLICALAR,KAZDAĞIN ÖVÜNSÜN DİLE GELSİN
GÜL YÜZLÜ KIZLARINLA,BALIKESİR GÜZELSİN

DİLLERDEN HİÇ DÜŞMEYEN HEP YAŞANAN Bİ ÇAĞ
GÜZELLİGİ BAĞRINDA BARINDIRAN OTAĞ OL
SEVGİ İLE DOP DOLU İNSANLAR HEP SANA GELSİN
BAŞKA YERDE EŞİN,YOK BALIKESİR GÜZELSİN
önceleri balıkesir adının nerden geldiğini merak etmezdim çünkü balıkesirdeydim...ta ki balıkesirden ayrılıncaya dek... şimdi yaşadığım yerde nereli olduğumu soranlara balıkesir dediğimde ne anlama geliyor ya da bu ismi nerden almış sorularıyla muhatap oluyordum...artık buradaki bilgileri aktarırım...teşekkurler...
Referans URL